STEM på din favorit

I 1970’erne kører discountbølgen side om side med tanker om biodynamik, salater og sunde grøntsagsretter. Ud af det opstår en række madretter, som vi alle kender.

Vi har udvalgt 10 retter fra bogen Moderne Mormormad – stem på din favorit og vind. Du deltager selvfølgelig i lodtrækningen uanset hvilken ret, du stemmer på.

Stillingen

Danskerne stemmer løs på deres yndlings mormor-mad – og her kan du se, hvilke retter, der samler flest stemmer.

Har du ikke selv stemt endnu, så brug knappen til højre, så vi kan få din favorit med i regnskabet. Du deltager i konkurrencen, uanset om din ret får flest stemmer eller ej.

I 70’erne mødte den travle husmor sin frelsende engel: Rejecocktailen, der både var festlig, hurtig, billig – og perfekt til weekendens gæster.
Rejecocktail
Stenbiderrogn eller ægte kaviar på rejer på asparges på stegt rødspætte på pocheret rødspætte på salat på brød – klassisk dansk fiske extravaganza galore. I folkemunde også kendt som ’tutteparis’.
Stjerneskud
Æbleflæsk stammer egentligt fra det gamle danske landkøkken. Men kombinationen af det sprødstegte flæsk og søde-bløde æbler har sikret retten overlevelse og en særlig renæssance i 1970’ernes Danmark.
Æbleflæsk
Faktisk blev der ikke spist meget fisk i 70’erne – men når det skete, så var det ofte i et dække af et herligt lag kartoffelmos.
Fiskegratin
I 70’erne kom de italienske ragouter til Danmark, og millionbøf er såmænd den danske måde at sige ’spaghetti bolognese’ på. I fordanskningen lå naturligvis også en udskiftning af spaghettien med kartoffelmos.
Millionbøf
Det schweiziske, franske fonduekoncept passede perfekt til danskernes evige insisteren på ’hygge’ – og mange husmødre er i dette årti blevet ønsket tillykke med en fonduegryde, som hendes gæster efterfølgende fandt sammen om.
Fondue bourguignonne
Mormorsalat er den perfekte kombination af vores sprøde, grønne hovedsalat med den klassiske, danske flødedressing. Alligevel er der mange af nutidens unge, der aldrig har smagt retten.
Mormorsalat
Surkål er tilbage på de moderne kokkes bord, men har dog undergået en omdøbningsproces og kaldes i dag – sikkert lidt hippere og mere salgsbart – fermenteret kål eller sauerkraut.
Surkål med æble og fennikel
Rubinsteinkagen stammer oprindeligt fra dansk konditorhåndværks storhedstid omkring århundredeskiftet. Men med indtoget af køkkenmaskiner i de danske hjem, fik husmødrene i stigende grad mod på at kaste sig over opgaven.
Rubinsteinkage
Mange tror, at kiksekagen er en dansk opfindelse, men faktisk har vi stjålet idéen fra vores tyske naboer. Oprindeligt blev den lavet med kakaopulver og palmin, men den mere raffinerede, moderne variant bages med smør og ægte chokolade.
Kiksekage
Den interaktive tidslinje

Oplev Coops historie gennem 150 år ved at gå på opdagelse i 3-d-tidslinjen med billeder og anekdoter fra Coops historie, danskernes madhistorie og Samvirke-forsider siden 1928.

Se tidslinjen

Samvirke Classic

Ren nostalgi: 88 år i tekst og billeder. Gå på opdagelse i gamle reklamer og artikler. Lav din egen collage.

Se arkivet