STEM på din favorit

I 1980’erne introducerer populære tv-kokke danskerne til fremmede råvarer og udenlandske madvaner. En rækker nye madretter ser dagens lys – retter vi alle kender.

Vi har udvalgt 10 retter fra bogen Moderne Mormormad - stem på din favorit og vind. Du deltager selvfølgelig i lodtrækningen uanset hvilken ret, du stemmer på.

Stillingen

Danskerne har stemt på deres yndlings-mormorretter. Her kan du se, hvilke retter, der fik flest stemmer.

I København var man begyndt at skrive omelet på menuen, men i provinsen holdt man altså fat i rettens oprindelige navn, som også er en særlig Fynsk specialitet. Ingredienserne var de samme.
Æggekage med bacon og purløg
I løbet af firserne fik snart hver en lille flække sit eget pizzeria, men man skulle køre lidt længere for at finde en ægte italiensk restaurant, hvor man for alvor kunne lære at spise pasta, lasagne, ragout og minestrone.
Minestronesuppe
Den var parteret i forvejen, krydret, og klar til ovnen i den medfølgende aluminiumsbakke. Det gjorde den perfekt, nem, hurtig – og en hyppigt tilbagevende gæst på middagsbordet. Også på hverdage.
Lørdagskylling
I Spies’ storhedstid vendte danskerne hjem fra Sydeuropa med bronzehud og nye smagsoplevelser. Det var en hård tid for den forlorne hare, der oftere og oftere så sig fortrængt af sin rosmarin-, soltørrede tomater- og oregano-krydrede græske fætter.
Græsk farsbrød
En sand landeplage i 80’erne. Var man inviteret til spisning både torsdag, fredag og lørdag, kunne man sagtens risikere, at mindst to af aftenerne ville byde på glaseret skinke.
Glaseret skinke med spinatsalat
Hvis man i 80’erne sagde ’lammekølle’ uden at sige ’flødekartofler’, havde man ikke gjort sætningen færdig. For frankofile danskere var dette en absolut topscorer sammen med snegle i persillesmør og hvidløgsflutes, som franskmændene i øvrigt ikke selv kender.
Lammekølle med flødekartofler
I 80’erne lærte vi, at der ikke findes meget, som ikke kan pakkes ind i butterdej. Damebladene rullede dej ud og rullede det sammen om noget nyt hver eneste uge – med oksemørbraden som en klar favorit.
Indbagt oksemørbrad med hasselbackkartofler
80’erne var årtiet, hvor jule-danskerne delte sig i 2 lejre: Dem, der samles om flæskestegen, og dem, der forguder anden. Eller faktisk 3 lejre, for der var også dem, der tog begge dele. Det er jo kun jul én gang om året.
And med brunede kartofler og waldorfsalat
I Amerika er alting større – også deres isdesserter. Og dét fandt genklang i 80’ernes Danmark, hvor særligt bananasplit’ens farver og fandenivoldskhed gjorde til en vores fest-favoritter. Oprindeligt serveret med chokoladesovs.
Bananasplit med saltkaramel
Vi ved det godt alle sammen, men det tåler gentagelse. Frankofile danskere fandt på at kalde denne obligatoriske juledessert ’riz à l’amande’, men fransmændene aner ikke, hvad vi taler om. Derfor besluttede Dansk Sprognævn også i 1986 stavemåden ’risalamande.
Risalamande med tre slags saucer
Den interaktive tidslinje

Oplev Coops historie gennem 150 år ved at gå på opdagelse i 3-d-tidslinjen med billeder og anekdoter fra Coops historie, danskernes madhistorie og Samvirke-forsider siden 1928.

Se tidslinjen

Samvirke Classic

Ren nostalgi: 88 år i tekst og billeder. Gå på opdagelse i gamle reklamer og artikler. Lav din egen collage.

Se arkivet