STEM på din favorit

I 1960’erne indtager kvinderne arbejdsmarkedet, så effektivitet og lethed i køkkenet er det nye mål. Med madvarer på dåse og grøntsager på frost opstår en række madretter, som vi alle kender.

Vi har udvalgt 10 retter fra bogen Moderne Mormormad – stem på din favorit og vind. Du deltager selvfølgelig i lodtrækningen uanset hvilken ret, du stemmer på.

Stillingen

Danskerne stemmer løs på deres yndlings mormor-mad – og her kan du se, hvilke retter, der samler flest stemmer.

Har du ikke selv stemt endnu, så brug knappen til højre, så vi kan få din favorit med i regnskabet. Du deltager i konkurrencen, uanset om din ret får flest stemmer eller ej.

60’erne var de unges årti – de blev pludselige synlige i samfundet og diskuterede, lyttede til musik og holdt fester. Og det var i denne tid, at landgangsbrødet – et højt belagt smørrebrød for ubeslutsomme sjæle – blev født.
Landgangsbrød
Når familien i 60’erne samledes til frokost om søndagen, vankede der gerne tarteletter med høns i asparges – og det var vel at mærke kød fra en hel, kogt høne i hjemmebagte tarteletter. Til gengæld var aspargesene fra glas.
Tarteletter med høns i asparges
Den snusfornuftige Kirsten Hüttemeier – hende med skåneærmerne – hjalp de danske husmødre med opskrifter til travle hverdage og festlige sammenkomster. Det maskerede blomkålshoved foreslog hun til weekendens frokost eller til forret.
Maskeret blomkål
Traditionen for smørrebrød levede i bedste velgående i 60’erne, men der var altid plads til fornyelse – og særligt i pariserbøffens kaliber. Den er i familie med tataren, men rugbrødet var udskiftet med lyst brød, og bøffen skulle en tur på panden.
Pariserbøf
I kapitlet ”Mad – Deres mand kan lave” fra Hüttemeiers kogebog fra 1963 står der: ”Det er meget nemt at røre fars selv. Slagteren hakker kødet to gange. De kommer det i en skål med alt det øvrige og rører det sammen med en ske.” Så kunne selv manden være med.
Farserede porrer
Der blev serveret mange gryderetter i 60’erne, tilberedt i forvejen og varmet op i huj og hast, samtidig med at ris eller kartofler kogte færdig. En gryderet var praktisk, den mættede og smagte dejligt.
Mørbradgryde
Karry var et båd eksotisk og højt elsket krydderi i 60’ernes Danmark. Krydderiet – som i slutningen af 1800-tallet fandt sin vej til landet via sømænd på langfart til Østen – gav et kærligt og tiltrængt spark til de mange, lidt ens farsretter.
Boller i karry
Gryderetter som skipperlabskovs og svensk pølseret fik pludselig kamp til stregen af franskklingende retter som frikassé og ragout. Herhjemme blev Elizabeth Davids bøger om det sunde Middelhavskøkken i 1965 oversat til stor glæde for de frankofile.
Kalvefrikassé
Det var kærlighed ved første blik – den let blævrende, bleggule citronfromage hittede i 60’erne som danskernes foretrukne dessert. Den er aldrig siden blevet helt glemt – og dens renæssance kan meget vel ligge lige om hjørnet.
Citronfromage
Rouladen var en ualmindeligt populær kage i 60’erne, bagt af sukkerbrødsdej og rullet om marmelade eller chokoladecreme. God til mange begivenheder – og perfekt til kvindernes kaffeslabberas i provinsen.
Abrikosroulade
Den interaktive tidslinje

Oplev Coops historie gennem 150 år ved at gå på opdagelse i 3-d-tidslinjen med billeder og anekdoter fra Coops historie, danskernes madhistorie og Samvirke-forsider siden 1928.

Se tidslinjen

Samvirke Classic

Ren nostalgi: 88 år i tekst og billeder. Gå på opdagelse i gamle reklamer og artikler. Lav din egen collage.

Se arkivet