Udstillinger i 2016
Danmarks Industrimuseum
Fra 3. maj til 31. december

Gå på opdagelse i din barndoms brugs på særudstillingen »Vi ses i Brugsen«, der sætter spot på perioden fra 1950’erne og frem til i dag med selvbetjeningsbutikker og supermarkeder.

Designmuseum Danmark
Fra 4. maj til 21. august

Oplev et mindre udvalg af FDB’s skelsættende grafiske design og plakater tegnet af blandt andre Aage Sikker Hansen, Maggie Baaring og Arne Ungermann på særudstillingen »FDB – Grafisk design«.

Den fynske landsby
Fra 1. maj til 30. juni

Se den lille særudstilling om brugsforeningernes historie fra pastor Sonnes Thisted Kjøbstads Arbejderforening i 1866 og til nutidens Coop.

Andelsbyen Nyvang
Fra 16. april til 23. oktober

Oplev Brugsens historie gennem interaktiv udstilling, levendegørelse med dragter, effekter og køretøjer, og træd ind i vores gamle brugsforening, Trønninge Brugs, der fungerer som dengang.
Lørdag 4. juni i Andelsbyen, Nyvang Allé 4 ved Holbæk

Frilandsmuseet i Kongens Lyngby
Fra 1. maj til 23. oktober

Besøg den veludstyrede brugsforening, Sadager Brugs, med uddelerbolig og forsamlingssal. Du kan supplere besøget med en times rundvisning i Brugsen og den øvrige stationsby:
Bestilling af rundvisning for grupper telefon 41 20 64 11

Brumleby Museum
Fra 1. november til 30. november

Oplev Danmarks ældste bevarede brugsforening, når Brumleby Museum åbner i november 2016 og fortæller historien om Østerbros Husholdningsforenings brugs fra 1868:
Bestil gruppepakke med rundvisning samt kaffe og kage på
info@brumlebymuseum.dk

Danmarks industrimuseum i Horsens

Fra maj måned kan du gå på opdagelse på hylderne i din barndoms brugs. »Vi ses i brugsen« sætter spot på perioden fra 1950’erne frem til i dag med selvbetjeningsbutikker og supermarkeder. Udstillingen er indrettet som ét stort supermarked med Coops historie på hylderne. Du kan gense de ikoniske varer som Davre Gryn, Pokal-pilsnere, Cirkel Kaffe, Safirmel og den klare cola, ligesom du kan sætte dig bag kassebåndet og give den som kassedame. På varereolerne kan du undersøge, hvornår ananas, ymerdrys og kinakål blev en del af varesortimentet, og du kan finde ud af, hvilken frugt der, da den blev introduceret, havde tilnavnet »testikelfrugt«. Gense dit gamle Luma- eller Jensen-fjernsyn købt i Brugsen, hvis det da ikke var et Major-køleskab eller en Major-fryser, du anskaffede dig i de glade 1960’ere. Få også historien om FDB’s mange fabrikker fra kafferisteriet i Kolding til møbelfabrikken i Tarm og meget mere.
Danmarks industrimuseum tilbyder foredrag om Coops historie og arrangerer gerne besøg og rundvisning for ansatte i udstillingen »Vi ses i Brugsen« kombineret med perspektivering i museets relevante udstillinger. Ved besøg kan Café Gaslight servere en anretning efter gamle Brugsen-opskrifter.

Praktisk info:
Åbningstider: Hele året alle dage kl. 11-16, juli og august kl. 10-16
Adresse: Gasvej 17-19, 8700 Horsens
Kontakt: museet@industrimuseet.dk, telefon 75 62 07 88 

Designmuseum Danmark i København

Designmuseum Danmark markerer i perioden 3. maj – 21. august 2016 FDB’s 150-årsjubilæum med en mindre udstilling, »FDB – Grafisk design«. Udstillingen viser et nøje udvalg af FDB-plakater og andet grafisk design. FDB’s design forbindes især med de kendte møbler, men tæller også et rigt udvalg af plakater, etikker og emballage. Samtidig med at møblerne blev allemandseje, satsede FDB også stærkt på det grafiske design.

Alle danskere kender den sorte Cirkelkaffe-kvinde og Davre-pigerne. Udstillingen viser de kendte skikkelser sammen med en række andre skelsættende FDB-plakater, tegnet af blandt andre Aage Sikker Hansen, Maggie Baaring og Arne Ungermann. I deres både enkle, funktionelle og farvestærke design var FDB’s etiketter og emballager nytænkende dansk brugsgrafik i de første årtier efter 2. verdenskrig. Og netop det sætter den mindre udstilling fokus på. Materialet i udstillingen er fra Designmuseum Danmarks egen plakatsamling og Arkiv for Dansk Design.

Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk. Museet tilbyder guidede ture for større og mindre grupper efter aftale. Booking kan foretages via booking@designmuseum.dk. Ud over permanente udstillinger og særudstillinger rummer museet også bibliotek, museumsbutik og café, hvor der kan nydes alt lige fra frokoster til middagsselskaber.

Praktisk info:
Åbningstider: Tirsdag-søndag kl. 11-17. Onsdag kl. 11-21. Mandag: Lukket.
Adresse: Bredgade 68, 1260 København K
Kontakt: info@designmuseum.dk

Den fynske landsby i Odense

Et besøg i Den Fynske Landsby er som en tur på landet i H.C. Andersens tid. Museet består af en række gårde og huse, der alle oprindelig har stået i landsbyer rundtom på Fyn og øerne. Her er genskabt et miljø med de for Fyn så karakteristiske bindingsværksbygninger, med blomstrende haver, med hegn og husdyr, gadekær og bygade – alt sammen omgivet af dyrkede marker.

På mange dage er Den Fynske Landsby befolket af formidlere i historiske dragter, der viser og fortæller om alle hverdagens små og store opgaver. I perioden marts-juni 2016 kan du i Tommerup Præstegård opleve særudstillingen »Historien om gåsen«, der fortæller om gåsen som husdyr og dens betydning for mennesker i 1700- og 1800-tallet.

I anledning af 150-året for den første danske brugsforening viser Den Fynske Landsby en lille særudstillings-installation om brugsforeningernes historie, fra pastor Sonne etablerede Thisted kjøbstads Arbejderforening i 1866 til nutidens store Coop. Særudstillingen, som er udarbejdet af Coop, kan opleves i Den Fynske Landsbys besøgscenter i maj og juni måned.

Åbningstider:
1. januar – 23. marts: LUKKET (åbner 24. marts 2016)
24. marts – 26. juni: Tirsdag-søndag kl. 10-17, lukket mandage
27. juni – 14. august: Mandag-søndag kl. 10-18
15. august – 23. oktober: Tirsdag-søndag kl. 10-17, lukket mandage, bortset fra mandag i uge 42
24. oktober – 31. december: LUKKET

Søndag den 29. maj, kl. 10-15 er der Familiedag i Den Fynske Landsby. Her er masser af oplevelser for både børn og voksne. På denne dag synger Fionia Koret sammen med Vulcan Smedekor sommeren ind. Man kan møde (og klappe) Broholmerhunde, formidlerne fra »Levende Historie« viser husflid og håndværk, og der er aktiviteter særligt for børn. Som en markering af brugsforeningernes 150-årsjubilæum vil kokkepigerne i Tommerup Præstegård lave mad efter Ditte Ingemanns nye kogebog, der er udgivet i samarbejde med Coop: »Mormormad – opskrifter fra 50’erne, 60’erne, 70’erne og 80’erne«. Der vil være dejlige smagsprøver.

En rundvisning i Den Fynske Landsby giver nye indgangsvinkler til besøget på museet, så tag med på en vandring gennem 1800-tallets historie, og lad dig inspirere. En rundvisning varer cirka 75 minutter. Deltagerantal maks. 25 personer. Pris 750 kr. + entré.

Gæster i Den Fynske Landsby kan nyde frokost eller kaffe og kage i Krostuen, som er indrettet i den gamle Sortebro Kro, der ligger på Landsbyens hovedgade. Krostuen drives af gourmetkokken John Kofoed, der også forpagter restaurant Sortebro Kro.

Praktisk info:
Kontakt: museum@odense.dk, telefon 65 51 46 01
Adresse: Sejerskovvej 20, 5260 Odense S

Andelsbyen Nyvang ved Holbæk

Der er rig mulighed for at bestille særlige events for jeres gruppebesøg. Andelslandsbyen Nyvang tilbyder et væld af aktiviteter, der spænder over damptromlekørekort, husmandsdyster, ægteskabskursus som i 50’erne og meget, meget mere.

Det hyggelige traktørsted Madam Blå tilbyder et velsmagende udvalg af blandt andet smørrebrød og lune retter, og ved større selskaber kan varm mad bestilles.

I den historiske landsby, Andelslandsbyen Nyvang, kan man den 4. juni opleve Brugsens historie med alle sanser. Her kan du opleve livet og hverdagen i den lille andelslandsby i midten af 1900-tallet, hvor du skal røre, smage, prøve, dufte og lege dig igennem historien. Aktører med historiske dragter, effekter og køretøjer levendegør brugshistorien og inddrager gæsterne i en spændende fortælling om dens betydning for samfundet. I forsamlingshuset kan man opleve brugsbevægelsens historie gennem den interaktive historievæg, og i Trønninge Brugs, lige overfor, træder man ind i en levende, historisk brugs.

I Trønninge Brugs er der altid liv og glade dage. Her kan indkøbes alt fra klipfisk til legetøj.

Bag butikken ligger brugsuddelerens private hjem, hvor uddeleren og hans kone boede. Med til husholdet hørte også brugsens kommis, der havde værelse på loftet. I grovvarelageret, bag Brugsen, kan man mærke og opleve forskellige maskiner, vægte, kul, koks og tørv samt mange praktiske ting som fodertrug, værktøj, remsamlere og remfedt. Bevæger man sig ned i kælderen, kan man se øl og sodavand med oprindelige etiketter og flasker. Der er også vin- og spiritusflasker samt et aflåst skab med giftstoffer, der blev benyttet i landbruget i tiden frem til 1950.

Denne dag vil Trønninge Brugs have besøg af ældre brugsuddelere, der kan fortælle om hverdagen i landbrugsen, dengang de blev udlært. Trønninge Brugs er blot én af mange levende historiske bygninger i landsbyen, der også rummer fungerende mejeri, husmandssted, redningsstation, kirke og meget andet spændende.

Praktisk info:
Andelsbyen Nyvang
Nyvang Allé 4, 4300 Holbæk
Telefon: 59 43 40 30
Mail:
nyvang@andelslandsbyen.dk

Frilandsmuseet i Kongens Lyngby

Andelstiden og mellemkrigstiden præsenteres på en tur gennem byens bygninger. Besøg den veludstyrede brugsforening med uddelerbolig, den store tømmervirksomhed, hvor familie og svende har delt en lille boligs trange plads og endelig smedeværkstedet, hvor en ung maskinbygger i sin tid leverede moderne landbrugsmaskiner til et lokalt landbrug.

Efter rundvisningen får man en kop kaffe/the og et lækkert stykke kage på en af museets overdækkede spisepladser.

Praktisk info:
Frilandsmuseet, Kongevejen 100, 2800 Lyngby
Telefon: +45 4120 6455 (sommer), +45 3313 4411 (vinter)
Tidspunkt: tirsdag til søndag kl. 13.30
Bestilling:
arrangement@natmus.dk/telefon 41 20 64 11 (onsdage og torsdage kl. 10-13)
Pris: 100 kr. pr. person (min. 15 og maks. 50 personer)

Brumleby Museum

Brugsforeningshistorie er danmarkshistorie. Brumleby Museum åbner i november 2016 i de gamle lokaler for Østerbros Husholdningsforening. Foreningen med tilhørende butiksudsalg blev stiftet i 1868 og er Københavns ældste brugsforening og i dag Danmarks ældst bevarede brugs, selvom den først blev oprettet godt halvandet år efter den første brugsforening i Thisted. Lokalerne i Brumleby (oprindelig Lægeforeningens Boliger) blev specielt indrettet til formålet med butik, hørkramkælder, bibliotek, kontor, uddelerlejlighed og karlekammer.

Museet fortæller historien om et eksperiment, hvor sunde boliger, systematisk hygiejne og det gode fællesskab udgjorde fundamentet i bekæmpelsen af fattigdom gennem hjælp til selvhjælp. I dag er bebyggelsen ramme om et moderne hverdagsliv i storbyen, hvor gode udlejningsboliger, nabofællesskab og grønne områder er karakteristisk.

Praktisk info:
Bestil gruppepakke med rundvisning samt kaffe og kage på info@brumlebymuseum.dk